دوره 10، شماره 1 - ( 2-1398 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 46-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر محلول‏پاشی سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم بر ویژگی‏‌های رشدی و میزان عناصر برگی داوودی بود. این پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیس در دو سطح (سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیس در پنج سطح (صفر به‌عنوان شاهد، 50، 100، 150 و 200 میلی‏‌گرم در لیتر) در محیط کشت خاک و در سه تکرار انجام شد. در پایان دوره رشد، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل، قندهای محلول و نیز غلظت عناصر برگی شامل نیتروژن، پتاسیم، فسفر، روی، منگنز، آهن، مس و سیلیس اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که با تغذیه برگی گیاه با سیلیس، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل و قندهای محلول افزایش یافت، همچنین، غلظت عناصر برگی گیاه داوودی، به‌ویژه نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی افزایش و مقادیر عناصر آهن، منگنز و مس کاهش یافت. غلظت 150 میلی‏‌گرم در لیتر سیلیکات‌های سدیم و کلسیم برای بهبود ویژگی‏‌های مورفولوژیک و زایشی و نیز جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم، منگنز، آهن و مس مناسب‌ترین غلظت بود. ولی برای بهبود جذب عناصر روی و سیلیس، بهترین غلظت از هر دو نوع سیلیکات، غلظت 200 میلی‏‌گرم در لیتر بود.
دریافت: 1396/6/28 | پذیرش: 1397/5/19 | انتشار: 1398/2/25