گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ص. پ. 553-55136
چکیده: (1689 مشاهده)
وجود کادمیم در خاک تهدید بزرگی برای رشد و باردهی گیاه است. گیاهان اغلب کادمیم را در بخش خوراکی خود تجمع میدهند که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول میشود. بدین منظور آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی بهصورت فاکتوریل در 3 تکرار برای بررسی اثر غلظتهای مختلف پتاسیم (100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر) بر گوجهفرنگی تحت غلظتهای مختلف تنش کادمیم (صفر، 2 و 4 میلیگرم در لیتر) و ارزیابی کارایی آن در کاهش آثار تنش انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیم، میزان مالون دیآلدئید، میزان هیدروژن پراکسید و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز افزایش یافت. برهمکنش کادمیم و پتاسیم بر غلظت آهن در میوه و غلظت روی در برگ و میوه گوجهفرنگی تأثیر معنیداری نداشت اما کاربرد هریک از آنها به تنهایی تأثیر معنیداری داشت بهگونهای که مصرف پتاسیم باعث افزایش غلظت آهن، روی و پتاسیم در میوه و کاهش مالون دیآلدئید و هیدروژن پراکساید شد. نتایج آزمایشهای گلخانهای نشان داد که با مصرف کود نیترات پتاسیم کارایی گیاهپالایی در کاهش تنش کادمیم بهبود یافت اگرچه تداوم پژوهشها در شرایط مزرعه ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1398/10/9 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1399/12/10