1. گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان 2. مرکز پژوهشی بهنژادی و بهزراعی توتفرنگی، دانشگاه کردستان، سنندج
چکیده: (1747 مشاهده)
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد در گیاهان است. توتفرنگی گیاهی چندساله و یکی از محصولات دانه ریز حساس به شوری است. بهمنظور بررسی اثر جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر ویژگیهای رویشی و عملکرد و برخی ویژگیهای میوه توتفرنگی رقم پاروس، آزمایشی با سه سطح جاسمونیک اسید (صفر، 0/25 و 0/5 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی، سه سطح نانوذرات سیلیس (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و کلرید سدیم در دو سطح (صفر و 50 میلیمولار) بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهصورت کشت بدون خاک در شرایط گلخانه انجام شد. در این پژوهش صفات طول گلآذین، حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، درصد روزنههای باز، برخی ویژگیهای میوه (سفتی بافت و شاخص رنگینه شدن)، سطح ویژه برگ و عملکرد بوته اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که شاخصهای رشدی، عملکرد و برخی ویژگیهای میوه در این رقم در اثر تنش شوری کاهش یافتند. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس در شرایط بدون تنش و تنش شوری باعث بهبود ویژگیهای رویشی گیاه شد. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس تحت تنش شوری باعث شد که حجم ریشه 49 درصد، وزن خشک طوقه 146 درصد و میزان عملکرد 57 درصد افزایش یابد. بهترین نتایج در کاربرد توأم جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر پارامترهای رشدی در تیمار 50 میلیمولار جاسمونیک اسید به همراه 0/5 میلیمولار نانوذرات سیلیس مشاهده شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/5/26 | پذیرش: 1399/9/16 | انتشار: 1399/12/10