دوره 14، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 71-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
عصاره آزولا ترکیبی تجزیه‌پذیر و غنی از عناصر غذایی و ترکیب شیمیایی و بدون ترکیبات آلوده‌کننده محیط زیست است، بنابراین در سال‌های اخیر تبدیل آزولا به کود آلی محرک رشد گیاه مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش تأثیر ترکیب شیمیایی محیط کشت بر عملکرد و ترکیب شیمیایی آزولا فیلیکلوئیدس و آزولا کارولینیانا و کاربرد عصاره آزولا به‌عنوان کود آلی در محیط کشت فلفل دلمه‌ای مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش در مرکز پژوهشی روابط خاک و گیاه دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای محیط کشت آزولا تأثیر معنی‌داری (p<0.05) بر غلظت آهن و روی دو گونه آزولا داشته‌اند. همچنین تیمار افزایش 20% گوگرد و فسفر به محیط کشت آزولا غلظت آمینواسیدهای آلیفاتیک و آروماتیک دو گونه آزولا را به‌طور معنی‌داری نسبت به شاهد افزایش داده است. از سوی دیگر نتایج مطالعه دوم نشان داد تیمارهای کاربرد 5 و 10 درصد عصاره آزولا در محیط کشت جانسون و نیم‌جانسون بیش‌ترین عملکرد میوه و غلظت آهن، روی و پروتئین را در میوه، شاخصاره و ریشه فلفل دلمه‌ای نشان داده‌اند اگر چه تنها در برخی موارد این افزایش از لحاظ آماری معنی‌دار (p<0.05) بود. به‌طور کلی، ترکیب محیط کشت آزولا ممکن است بر کمّیت و کیفیت آزولا تأثیرگذار باشد و کاربرد عصاره غنی آزولا می‌‌تواند موجب غنی‌سازی زیستی در فلفل دلمه‌ای شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1402/2/13 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/9/28