1- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، kiani.shahram@sku.ac.ir
چکیده: (516 مشاهده)
پیشینه پژوهش و هدف: شکل نیتروژن در محلول غذایی با تأثیر بر جذب کاتیونها و آنیونها، بر غلظت عناصر غذایی و عملکرد گیاه اثر دارد. این پژوهش به منظور بررسی اثر نسبتهای مختلف اوره به نیترات محلول غذایی بر غلظت عناصر غذایی شاخساره و ریشه و عملکرد کاهوی فرانسوی قرمز رقم لولا رزا (Lactuca sativa L. cv. Lolla Rossa) انجام شد.
روشها: این آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با هفت نسبت اوره به نیترات در محلول غذایی به صورت کشت بدون خاک در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد در چهار تکرار انجام شد. نسبتهای اوره به نیترات در محلول غذایی شامل صفر به 100، 10 به 90، 20 به 80، 30 به 70، 40 به 60، 50 به 50 و 60 به 40 بودند. پس از برداشت، وزن خشک شاخساره و ریشه و غلظت عناصر غذایی آنها اندازهگیری شد.
نتایج: نتایج نشان داد غلظت نیتروژن شاخساره (به استثنای گیاهان تغذیهشده با نسبت اوره به نیترات 50 به 50) تحت تأثیر افزایش نسبت اوره به نیترات محلول غذایی قرار نگرفت. افزایش نسبت اوره به نیترات محلول غذایی منجر به افزایش معنیدار غلظتهای آهن و روی در شاخساره، و غلظتهای فسفر و کلسیم در ریشه کاهو شد. اما غلظتهای فسفر، پتاسیم و سدیم در شاخساره کاهو کاهش یافت. نتایج نشان داد وزن خشک شاخساره و ریشه کاهو تحت تأثیر نسبت اوره به نیترات در محلول غذایی قرار نگرفت.
نتیجهگیری کلی: با توجه به قیمت کمتر اوره در مقایسه با کودهای دارای نیترات و اثر مفید کاربرد ترکیبی اوره و نیترات در محلول غذایی برای رشد مطلوب کاهو بدون کاهش عملکرد، کاربرد نسبت 50 به 50 اوره به نیترات در محلول غذایی برای تولید کاهوی فرانسوی قرمز در کشت بدون خاک در شرایط این پژوهش پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه دریافت: 1404/3/17 | پذیرش: 1404/5/21 | انتشار: 1404/6/31