چکیده: (8697 مشاهده)
در شمال خوزستان، با سطح زیرکشتی معادل 245 هکتار گل رز، 36% گل بریده رز کشور در خارج از فصل تولید می-شود. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیهای رز و آگاهی از مشکلات مربوطه، از 34 مرکز تولید رز گلخانهای بازدید به عمل آمد و نمونههای آب، خاک، برگ و گل تهیه گردید. به دنبال آن، فاکتورهای مورد نظر شامل ویژگیهای شیمیایی آب آبیاری، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، غلظت عناصر غذایی برگ و شاخصهای کیفی گل اندازهگیری شد. سپس بر اساس شاخصهای کیفی گل، جامعه نمونهبرداری شده به دو گروه رزکاریهای با کیفیت گل بالا و پایین تقسیم شده و غلظت عناصر غذایی برگ و شاخصهای کیفی گل در هر دو گروه بر اساس آزمون t مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلاس آب آبیاری مورد استفاده در مزارع تولیدی، C2S1 بوده و مشکلی از لحاظ شوری و سدیم ندارد. متوسط هدایت الکتریکی و پ- هاش خاکهای تحت کشت رز به ترتیب 16/1 دسیزیمنس بر متر و 7/7 بهدست آمد. مصرف بیرویه کودهای فسفاته منجر به افزایش فسفر قابل استفاده خاک تا حد 2/28 میلیگرم در کیلوگرم شده است. در حالی که عدم استفاده از کودهای پتاسه و کشت و کار مداوم منجر به کاهش پتاسیم قابل استفاده خاک تا حد 120 میلیگرم در کیلوگرم شده که این مسئله باعث افت شاخصهای کیفی رز در منطقه گردیده است. میانگین غلظت عناصر کممصرف قابل استفاده خاک (آهن، منگنز، روی و مس) به ترتیب 9/7، 5/4، 5/1 و 1/2 میلیگرم در کیلوگرم خاک بود که همگی، بجز منگنز، در حد مطلوب میباشند. نتایج نشان داد که در گروه رزکاریهای با کیفیت گل بالا، غلظت پتاسیم برگ، وزن تر گل، طول جام گل و قطر جام گل به طور معنیداری در سطح 1% بیشتر از مقادیر این شاخصها در گروه رزکاریهای با کیفیت گل پایین بود. غلظت سایر عناصر غذایی در دو گروه تفاوت معنیداری با هم نداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1392/5/30 | پذیرش: 1392/7/2 | انتشار: 1392/7/2