دانشگاه گیلان
چکیده: (6898 مشاهده)
گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) از نظر اقتصادی یکی از مهمترین سبزیها در جهان است و کشت و پرورش ارقام گلخانهای آن در سالهای اخیر گسترش قابل توجهی داشته است. در این پژوهش، تأثیر دو نوع هرس بر عملکرد و برخی صفات کیفی دو رقم گوجهفرنگی (نیوتن و اورگون) مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول (هرس گلآذین)، تیمارها عبارت بودند از نگهداری 4، 6 و 8 گلآذین در هر بوته و در آزمایش دوم (هرس میوه)، تیمارها عبارت بودند از نگهداری 4، 6 و 8 میوه در هر گلآذین. در هر آزمایش، یک تیمار بدون هرس بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که گرچه هرس گلآذین سبب بزرگتر شدن حجم، طول و متوسط وزن میوهها شد، اما کاهش عملکرد میوه را به همراه داشت. البته تیمار نگهداری هشت گلآذین، از نظر عملکرد میوه، اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نداشت. هرس گلآذین باعث بیشتر شدن مقدار pH، کلروفیل b و کلروفیل کل شد. هرس میوه نیز با وجود تأثیر مثبت بر حجم میوه در تیمار نگهداری چهار میوه در گلآذین، باعث کاهش عملکرد کل شد. البته تیمار نگهداری هشت میوه نیز از نظر عملکرد کل اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نداشت. هرس میوه باعث افزایش غلظت کلروفیل a و کلروفیل کل در تیمار نگهداری چهار میوه در گلآذین گردید. با توجه به نتایج بهدست آمده، هرس میوه و گلآذین تأثیر معنیداری بر عملکرد و صفات کیفی میوه گوجهفرنگی نداشته و با توجه به هزینههایی که دارد توصیه نمیگردد.
.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1389/10/4 | پذیرش: 1390/5/4 | انتشار: 1392/12/8