دوره 6، شماره 4 - ( 11-1394 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 168-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

به منظور بررسی اثر باکتری­های ریزوسفری محرک رشد گیاه و قارچ­های آربوسکولار میکوریزا بر ویژگی‌های رشدی و غلظت عناصر پرمصرف (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه گونه باکتریایی از گروه باکتری­های ریزوسفری محرک رشد گیاه (Azotobacter، Bacillus و Pseudomonas) و سه گونه قارچ میکوریزی (Glomus fasciculatum،Glomus intraradices  و Glomus mosseae) و تیمار بدون تلقیح باکتریایی و قارچی (شاهد) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای باکتریایی و قارچی منجر به افزایش معنی­دار (05/0P≤) در تمام صفات رویشی اندازه‌گیری شده، درصد کلونیزاسیون ریشه و غلظت عناصر غذایی پرمصرف نسبت به شاهد گردید. بیشترین ارتفاع بوته (42/79 سانتی‌متر)، قطر ساقه (04/3 میلی‌متر)، تعداد برگ (654)، مجموع طول شاخه‌های جانبی (33/641 سانتی‌متر)، عملکرد وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 75/109 و 94/21 گرم در گلدان) و غلظت فسفر، پتاسیم و منیزیم اندام هوایی (به­ترتیب 90/4، 30/66 و 30/19 ­گرم بر کیلوگرم) از تیمار تلقیح با باکتری Pseudomonas حاصل شد. همچنین، بیشترین وزن خشک ریشه و غلظت کلسیم از تیمار تلقیح با قارچ Glomus fasciculatum و غلظت نیتروژن از تیمار تلقیح با باکتری Azotobacter به‏دست آمد. با توجه به نتایج آزمایش، می‌توان بیان کرد که کاربرد باکتری­های ریزوسفری محرک رشد و قارچ­های آربوسکولار میکوریزا نقش مفید و  مؤثری در بهبود خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی در گیاه دارویی نعناع فلفلی دارد.

دریافت: 1394/11/13 | پذیرش: 1394/11/13 | انتشار: 1394/11/13