چکیده: (33529 مشاهده)
با وجود افزایش تقاضا برای تولید سبزیهای گلخانهای، توجه کمی به وضعیت تغذیهای این گیاهان، به ویژه در ارتباط با کیفیت محصول شده است. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت تغذیهای عناصر پر مصرف (کلسیم، منیزیم، فسفر و پتاسیم) و ریزمغذی (آهن، منگنز، مس و روی) در خیار و فلفل دلمهای گلخانهای در استان اصفهان انجام شد. بعد از انتخاب 25 واحد گلخانه، غلظت این عناصر در خاک این گلخانهها و میوه خیار و فلفل دلمهای تولید شده اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فسفر و پتاسیم خاک بسیار بیشتر از حد بحرانی تعیین شده برای آنها بود. میانگین مقدار آهن، روی ، مس و منگنز عصارهگیری شده با DTPA در نمونههای خاک به ترتیب برابر با 0/12، 9/4، 9/1 و 5/14 میلیگرم در کیلوگرم بود. میزان منیزیم، فسفر و پتاسیم در خیار و فلفل دلمهای، بیشتر از حد کفایت این عناصر در میوه بود، در حالی که بیش از 75 درصد خیارهای گلخانهای دچار کمبود کلسیم بودند. از طرف دیگر، مشخص شد که بیش از نیمی از خیارهای گلخانهای و حدود 20 درصد فلفلهای دلمهای گلخانهای دارای کمبود منگنز بودند. همچنین نتایج نشان داد که بیش از 60 درصد خیارهای گلخانهای دچار کمبود آهن و روی بودند. به طور کلی، بر اساس نتایج این پژوهش، غلظت زیاد برخی عناصر پرمصرف نظیر فسفر و پتاسیم و کمبود گسترده کلسیم و عناصر کممصرف در محصولات گلخانهای به علت مدیریت تغذیهای نامطلوب، مصرف نامتعادل کود، ناپایداری شرایط محیطی گلخانه و خطر آلودگی محیط زیست است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1390/1/20 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26