گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
چکیده: (2131 مشاهده)
بهمنظور انتخاب محلول غذایی بهینه برای پرورش کاهو (.Lactuca sativa L) در شرایط هیدروپونیک (سامانه باز) در شرایط آبوهوایی شهرکرد، آزمایشی بهصورت طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار شامل محلولهای غذایی مختلف و در سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. محلولهای غذایی مورد استفاده عبارت بودند از: 1) محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزیهای گلخانهای هلند، 2) محلول غذایی دانشگاه کرنل، 3) محلول غذایی ساواس و همکاران، 4) محلول غذایی یامازاکی و 5) محلول غذایی دُمینگوس و همکاران. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تازه بخش هوایی با کاربرد محلول غذایی دُمینگوس و همکاران حاصل شد که البته تفاوت معنیداری با وزن تازه کاهوی تغذیهشده با محلول غذایی دانشگاه کرنل و ساواس و همکاران نداشت. کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران منجر به افزایش معنیدار غلظت منگنز، روی و مس بخش هوایی در مقایسه با سایر محلولهای غذایی شد. اگرچه غلظت فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخش هوایی کاهو و همچنین وزن خشک آن تحت تأثیر نوع محلول غذایی قرار نگرفت. همچنین، کمترین میزان تجمع نیترات در بخش هوایی کاهو با کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران مشاهده شد. بر مبنای سه شاخص بیشترین وزن تازه بخش هوایی، کمترین تجمع نیترات و بیشترین غلظت عناصر غذایی در بخش هوایی کاهو (آهن، منگنز، روی و مس) کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران برای پرورش کاهو در سامانه کشت بستر متخلخل در شرایط مشابه این پژوهش پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1397/12/4 | پذیرش: 1398/7/14 | انتشار: 1398/10/21