چکیده: (26277 مشاهده)
چکیده
اگرچه نیکل به عنوان یک عنصر ضروری مورد نیاز گیاه شناخته شده است، اما دانش کافی درباره اثرهای زیستی این عنصر بر رشد و عملکرد و سوخت و ساز نیتروژن در برخی گیاهان، به ویژه سبزیها، وجود ندارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر تغذیه نیکل و اوره در محیط آبکشت بر رشد و عملکرد کاهو (Baker .Lactuca sativa L) و انباشت اوره در بافتهای مختلف گیاه انجام شد. در این پژوهش، نیتروژن از منبع اوره، نیترات آمونیوم در سه سطح 5، 10 و 20 میلیمولار و نیکل در دو سطح صفر و 04/0 میکرومولار از منبع کلرید نیکل تأمین شد. پس از شش هفته، بوتههای کاهو برداشت شده، عملکرد وزن تر شاخساره و ریشه اندازهگیری شد. همچنین فعالیت آنزیم اورهآز برگ و غلظت اوره شاخساره اندازهگیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش غلظت اوره در محلول غذایی، وزن تر شاخساره به گونه چشمگیری افزایش یافت. افزودن نیکل به محلول غذایی دارای اوره، سبب افزایش وزن تر شاخساره و ریشه کاهو شد. در بوتههای کاهوی رشد کرده در محلول غذایی دارای اوره، در تمام سطوح مصرفی نیتروژن، تغذیه با نیکل سبب افزایش معنیدار فعالیت آنزیم اورهآز برگ شد. به دنبال افزایش فعالیت آنزیم اورهآز برگ، غلظت اوره شاخساره کاهو به گونه چشم-گیری کاهش یافت. افزودن نیکل به محلول غذایی دارای ترکیب اوره، سبب افزایش وزن تر گیاه و فعالیت آنزیم اورهآز برگ و در نتیجه کاهش انباشت اوره در شاخساره شد و اثرهای ناشی ازسمیت اوره را کم کرد. بنابراین به نظر میرسد بتوان از ترکیب اوره به همراه نیکل در کشت بدون خاک کاهو استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1390/5/9 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26