دوره 5، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 106-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

فلفل ( Capsicum annuum ) به‌طور عمده از طریق بذر تکثیر می‌گردد. در ایران، از بذر هیبرید فلفل استفاده می­شود که یک محصول وارداتی است. از آنجا که جوانه­زنی بذر فلفل‌های گلخانه‌ای و تثبیت گیاهچه آنها زمان زیادی نیاز دارد، فن کشت بافت امکان تولید سریع تعداد کثیری گیاه که از لحاظ ژنتیکی مشابه هستند را فراهم می‌کند. در این تحقیق، تأثیر ژنوتیپ، نوع ریزنمونه و تنظیم­کننده‌های مختلف رشد بر کالوس­دهی و باززایی گیاه کامل ارزیابی شد و بهترین ترکیب محیط کشت و ریزنمونه جهت ریزازدیادی ارقام تجاری فلفل در ایران ارائه گردید. نتایج تجزیه واریانس تأثیر نوع ژنوتیپ، اثر متقابل ریزنمونه و تیمار هورمونی، اثر متقابل این دو عامل با عامل ژنوتیپ روی صفات مورد ارزیابی را در سطح 1% معنی­دار نشان داد. براساس نتایج این مطالعه، ریزنمونه‌های برگ و کوتیلدون در ترکیب هورمونی یک میلی­گرم در لیتر IAA + 5 میلی­گرم در لیتر BAP جهت ریزازدیادی فلفل مناسب تشخیص داده شد. به نظر می‌رسد به منظور ریزازدیادی فلفل در مقیاس وسیع در گلخانه، استفاده از ریزنمونه برگ با توجه به تعداد بیشتر آن در گیاه، مقرون به صرفه‌تر باشد.

دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1393/4/7 | انتشار: 1393/4/7