دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 97-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه به‌نژادی و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
باکتری‌های ریزوسفری محرک رشد گیاه به‌عنوان جایگزین کودهای شیمیایی و یکی از عوامل کاهش‌دهنده اثرهای مضر تنش‌های غیر‌زیستی، از جمله شوری، شناخته می‌شوند که می‌توانند سبب افزایش حاصلخیزی خاک و تولید محصول بیشتر شوند. این پژوهش، به‌منظور بررسی اثر تلقیح باکتری Pseudomonas flourescens FY32 بر برخی خصوصیات ارقام کلزا در شرایط تنش شوری، به صورت طرح کرت‌های دو بار خرد شده در سه تکرار در سیستم کشت هیدروپونیک انجام شد. شش رقم کلزا به‌صورت تلقیح شده و تلقیح نشده با باکتری P. flourescens تحت تنش نمک کلرید سدیم (150 و 300 میلی‌مولار) به‌همراه شاهد قرار گرفتند. بر اساس تجزیه داده‌ها، تلقیح باکتری با ارقام کلزا در سطوح مختلف تنش شوری، نسبت به تیمارهای تلقیح‌ نشده، در مورد صفات وزن تر بوته، وزن خشک برگ، ریشه و کل، سطح برگ و طول ریشه اختلاف معنی‌دار داشت. همچنین، اثر متقابل سه جانبه شوری، باکتری و رقم برای صفات حجم ریشه و ارتفاع بوته در سطح احتمال 1% معنی‌دار بود. غلظت یون‌های سدیم و پتاسیم و غلظت پرولین برگ و ریشه نیز در گیاهان تلقیح شده با باکتری اختلاف معنی‌داری با گیاهان تلقیح نشده در سطوح مختلف تنش شوری داشت. بیشترین غلظت یون پتاسیم و اسید آمینه پرولین متعلق به ارقام کلزای تلقیح شده با باکتری سودوموناس فلورسنس در هر دو سطح تنش بود. به‌طور کلی، نتایج نشان داد که تلقیح بوته‌های کلزا با باکتری P. flourescens (حاوی ژن ACC- دآمیناز) می‌تواند رشد و نمو گیاه را در شرایط تنش شوری بهبود دهد.
متن کامل [PDF 411 kb]   (1900 دریافت)
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25